Húsipari termékgyártó tanfolyam indul Fonyódon!
Képzés megnevezése: Húsipari termékgyártó
Képzés helyszíne: Fonyód
OKJ azonosító: 34 541 03
Óraszám:1440 óraEngedélyszám: E-000526/2014/A133
Képzés megnevezése: Húsipari termékgyártó
Képzés helyszíne: Fonyód
OKJ azonosító: 34 541 03
Óraszám:1440 óra
Engedélyszám: E-000526/2014/A133
Elmélet és gyakorlat aránya:
432 (30%) elméleti; 1008 (70%) gyakorlati óra
A képesítés rövid leírása:
A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerűlevágása, a levágott fél testek darabolása, csontozása, formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és
értékesítése.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- átvenni a munkaterületet,
- felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket,
- betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
- elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végezni,
- darabolást, csontozást végezni,
- másodlagos feldolgozást végezni,
- félkész és késztermékeket készíteni,
- hőkezelt húskészítményeket gyártani,
- sózott, pácolt húskészítményeket gyártani,
- nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani,
- húskonzervet készíteni,
- befejező műveleteket végezni,
- eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni,
- betartani a tevékenységre vonatkozó higiéniai, minőségbiztosítási előírásokat,
- alapméréseket végezni,
- adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni,
- a félkész vagy készterméket átadni a hűtő
- vagy tároló raktárnak.
A képzés moduljai:
- 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
- 10927-16 Vágóhídi munka
- 10928-16 Darabolás, csontozás
- 10929-16 Másodlagos húsipari feldolgozás
- 10930-16 Húsipari értékesítés
- 11497-12 Foglalkoztatás I.
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
Intenzitás:
Elmélet: heti 30 (5*6) óra, Gyakorlat: heti 40 óra (5*8) óra
Bemeneti feltételek:
- alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában, valamint foglalkozás egészségügyi alkalmassági megléte
- betöltött 16. életév és a tankötelezettség teljesítése
A résztvevők kiválasztásának a módja: írásbeli és szóbeli szakmai alkalmassági vizsgálat.