Húsipari termékgyártó tanfolyam indul Veszprémben!
Képzés megnevezése: Húsipari termékgyártó
OKJ azonosító: 34 541 03
Képzés helyszíne: Veszprém
Óraszám: 1440 óra
Engedélyszám: E-000526/2014/A133
Képzés megnevezése: Húsipari termékgyártó
OKJ azonosító: 34 541 03
Képzés helyszíne: Veszprém
Óraszám: 1440 óra
Engedélyszám: E-000526/2014/A133
Elmélet és gyakorlat aránya:
432 (30%) elméleti; 1008 (70%) gyakorlati óra
A képesítés rövid leírása:
A húsipari termékgyártó feladata a vágóállatok szakszerű levágása, a levágott féltestek darabolása, csontozása, formázása, különböző nyers, félkész vagy késztermékek előállítása, csomagolása és
értékesítése.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- átvenni a munkaterületet
- felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket
- betartani a munka-, tűz-, környezetvédelmi, higiéniai és a minőségbiztosítási előírásokat,
- elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végezni,
- darabolást, csontozást végezni
- másodlagos feldolgozást végezni
- félkész és késztermékeket készíteni
- hőkezelt húskészítményeket gyártani
- sózott, pácolt húskészítményeket gyártani
- nyersen érlelt kolbászokat, szalámikat gyártani
- húskonzervet készíteni
- befejező műveleteket végezni
- eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni
- betartani a tevékenységre vonatkozó higiéniai, minőségbiztosítási előírásokat
- alapméréseket végezni
- adatot rögzíteni, feldolgozni, szolgáltatni, dokumentálni
- a félkész vagy készterméket átadni a hűtő- vagy tároló raktárnak
A képzés moduljai:
- 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
- 10927-16 Vágóhídi munka
- 10928-16 Darabolás, csontozás
- 10929-16 Másodlagos húsipari feldolgozás
- 10930-16 Húsipari értékesítés
- 11497-12 Foglalkoztatás I.
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
Intenzitás: Elmélet: heti 30 (5*6) óra, Gyakorlat: heti 40 óra (5*8) óra
Bemeneti feltételek:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelettel módosított 41/2013. (V. 28.) VM rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában, illetve foglalkozás egészségügyi alkalmasság megléte, betöltött 16. életév és a tankötelezettség teljesítése
A résztvevők kiválasztásának a módja: írásbeli és szóbeli szakmai alkalmassági vizsgálat.