Sajtkészítő tanfolyam indul Barcson!
Képzés megnevezése: Sajtkészítő
OKJ azonosító: 31 541 07
Óraszám: 470 óra
Képzés helyszíne: Barcs
Engedélyszám: E-000526/2014/A106
Képzés megnevezése: Sajtkészítő
OKJ azonosító: 31 541 07
Óraszám: 470 óra
Képzés helyszíne: Barcs
Engedélyszám: E-000526/2014/A106
Elmélet és gyakorlat aránya:
141 (30%) elméleti; 329 (70%) gyakorlati óra
A képesítés rövid leírása:
A sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- az alapanyagokat (különböző állatfajok teje) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni,
- különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni,
- natúr és ízesített friss sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával,
- érlelt (lágy, félkemény, kemény) sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával,
- túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával,
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész sajtokat ellenőrizni és minősíteni,
- sajtféleségeket darabolni, szeletelni, csomagolni, túrót adagolni, csomagolni,
- technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani, CIP rendszert működtetni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni
A képzés moduljai:
- 10898-16 Sajt- és túrógyártás
- 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
Intenzitás: Elmélet: heti 30 (5*6) óra, Gyakorlat: heti 40 óra (5*8) óra
Bemeneti feltételek:
alapfokú iskolai végzettség, iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában, valamint foglalkozás egészségügyi alkalmassági megléte, betöltött 16. életév és a tankötelezettség teljesítése